Împrejurimi | În jurul Brașovului

Cetatea | Castelul Bisericii Hărman

înapoi

Scurtă descriere: Are o istorie de peste 800 ani și este una dintre cele mai bine păstrate biserici din Țară Bârsei, prima atestare fiind în anul 1240. Construcția este formată din biserica-cetate și fortificația, două elemente importante.

Se spune că deși a fost atacată de multe ori și asediată această niciodată nu a fost cucerită.

Istoria cetății este legată de prezența Cavalerilor Teutoni în Țară Bârsei la Feldioara, Prejmer, Râșnov sau Sânpetru, în 1240 când regale Bela al IV-lea al Ungariei a oferit așezământul călugărilor ordinului Cistercian.

Biserica evanghelică fortificată din Cetatea Harman

Biserica – cetate a fost inițial concepută că o clădire bazilicală cu 3 nave dar care a fost transformată în stil gotic în secolul al XV-lea. Aici se găsesc 7 turnuri de apărare și unul cu clopotniță iar pe acoperiș au fost puse patru turnulețe de colț care indicau facptul a localitatea avea dreptul de a da și execută sentința capital.

Interiorul bisericii este destul de heteroclit, astfel că pe lângă elementele cisterciene (ferestrele cu patru lobi traforați de deasupra celor în arc frânt) se conservă și o serie de elemente din diverse alte perioade. Nava centrală, inițial acoperită cu un tavan, a fost boltită în 1595, după un incendiu care a devastat atât comună, cât și cetatea. Colateralele erau inițial boltite în cruce, iar arcul triumfal semicircular a fost transformat în arc frânt odată cu boltirea navei. Colaterală estică are un frumos portal cu ambrazură cu arc trilobat în stil gotic târziu. Corul păstrează boltă inițială în cruce, iar absidă o semicalotă.

Biserica a fost înzestrată cu o orgă în stil baroc cu 19 registre, prin secolul al XVIII-lea (de Karl Einschenk şi Josef Nagy), când s-a construit şi altarul (Franz Eberhard), însă mai păstrează urme ale bazilicii române în absidă semicirculară, dar şi în ferestrele originale cu urme de picturi murale. Interiorul bisericii este decorat cu covoare orientale, iar stranele cu motive florale. Amvonul este prins direct în perete, fără acces printr-o scară exterioară, ci prin sacristie. În biserica fortificată, încă se mai ţîn slujbe în fiecare săptămână, aşa că băncuţele aliniate că la şcoală îşi aşteaptă cuminţi credincioşii.

La început, corul era flancat de două capele cisterciene menite rugăciunii călugărilor, dar în secolul al XV-lea capela nordică a fost transformată în sacristie. Această este boltită în leagăn cu penetrații și nervuri din teracotă. Boltă urcă de pe console în formă de capete de bărbați cu mustață și femei cu gură întredeschisă. Vizibilă astăzi doar fragmentar, pe pereții longitudinali ai navei, dar și pe cel răsăritean, frescă acoperea întreaga biserică până imediat sub tavan.

Portalul principal se află pe fațada vestică și este realizat în stil gotic târziu.

În lunetă acestuia este pictat pe un fond albastru-cobalt un simbol al sacrificiului, pelicanul care își hrănește puii cu propria carne. De o parte și de altă a portalului se detașează, atât la interior, cât și la exterior, două turnulețe sub formă de sacnasiu, care adăpostesc scările în spirală ce duc la tribune. În secolul al XV-lea comunitatea a avut o tentativă de a transformă bazilica în stil gotic, însă lucrările nu au continuat dincolo de supraetajarea turnului-clopotniță, care cu cei 32 de metri ai săi devenea cel mai înalt din Țara Bârsei.

Turnul bisericii

Exterior- fortificatia

Fortificația ce înconjoară biserica este formată dintr-un cordon triplu de curtine concentrice și a fost construită în secolul XV. Zidul exterior de 4,5 metri avea rolul de apărare al bazei incintei iar în același timp stabilea și limita șanțului cu apă ce înconjura cetatea. Zidul interior este acoperit de un drum pe care strajerii din aceea vreme vegheau împotriva inamicilor. Avea o înălțime de 12 metri.

O parte din istoria bisericii s-a pierdut în timpul primului Război Mondial când din nevoia de metal pentru a produce armamaent, clopotele au fost topite. În 1923 și 1925 acestea au fost înlocuite. Singurul clopot neatins a fost cel de la turnul de poartă.

Muzeul din Harman și Școala Veche

Pe partea interioară a zidului de apărare al cetății s-au construit magazii și locuințe iar în câteva cămăruțe au fost amenajate expoziții cu obiecte vechi și tradiționale, inclusive o sala de clasa. În trecut aceste cămăruțe erau folosite că loc de refugiu pentru localnici în cazul în care satul era atacat.

Turnul de Vest / Turnul de Est

Turnul de Vest datează din secolul al XIV-lea și este cea mai înalta construcție din Țară Bârsei cu o înălțime de 56 de metri. În partea de sus a turnului este un orologiu ce datează din secolul XVI.

În turnul estic se regăseşte o capelă cu fresce ce reprezintă scene din viaţa Sfintei Fecioare, Răstignirea lui Isus şi Judecată de Apoi.