Împrejurimi | Aventură Dracula

Aventură Dracula

La cativa pasi de Brasov – Dracula si Castelul Bran

Folclorul romanesc a inspirat multe povesti si basme cu personaje fabuloase si lumi imaginare, incarcate de semnificatii si invataturi. Imaginatia oamenilor si intamplarile petrecute atat prin sate, cat si la conducerea tarii, au dat nastere unor istorisiri care imbina realul si fantasticul si in care binele iese intotdeauna invingator. Voinici, fii de imparati, feti frumosi, oameni simpli din popor, Ilene Cosânzene, vrajitoare, balauri cu sapte capete etc.

Contele vampir din Transilvania, Dracula este unul dintre cele mai faimoase personaje fictive, cunoscut publicului în special datorită filmelor adaptate după romanul Dracula scris de Bram Stoker.

Unele povesti contin mai mult adevar istoric decat altele si au fost atat de des relatate incat s-au transformat in adevarate legende ale poporului roman. Ele evoca fapte reale, care insa in timp au fost deformate sau confundate cu alte evenimente, astfel ca ascultatorul trebuie sa dezlege mistere si sa descalceasca itele incurcate ale intamplarilor.

Asa se intampla si cu legenda lui Dracula, care a capatat o aura mistica datorita numeroaselor scrieri si filme care il infatiseaza ca pe un vampir nemilos, insetat de sange. De fapt, povestea contelui Vlad este cu totul alta decat o descrie Bram Stocker in romanul “Dracula”. Asadar, iata istoria vietii lui Ţepeş, unul dintre cei mai mari domnitori ai Tarilor Romane.

Domnitorul Ţepeş

Domnitorul Vlad Tepes este arhicunoscut ca fiind ,,Dracula’’ dar nu multi sunt familiarizati cu istoria acestei reputatii, in special provenienta numelui sau. Tatal acestuia a fost numit ,,Cavaler al Ordinului Dragonului’’ de Sigismund de Luxemburg deoarece era in gratiile acestuia; titlul era, bineinteles, unul foarte prestigios, intrucat acest grup de nobili europeni aveau ca scop protejarea religiei crestine de catre Imperiul Otoman. Deoarece traditia spunea ca apartenenta la ordin se mostenea din tata in fiu, Vlad Tepes s-a ales cu numele ,,Vlad Dracul’’ sau ,,Dracula”: latinescul ,,draco’’ inseamna de fapt ,,dragon’’ dar in limba romana se apropie de cuvantul ,,drac”. Acest nume semnifica pe de-o parte ,,purtator de dragon” dar si ,,fiul dracului”.

Tradarea ce urma sa fie savarsita de catre fratele sau mai tarziu a fost precedata de un eveniment ce avea sa ii marcheze existenta. La doar 11 ani, Vlad Tepes impreuna cu fratele sau Radu au fost luati la curtea sultanului Imperiului Otoman drept garantie pentru perioada in care tatal lor va ramane pe tron. Intre cei doi frati s-a produs insa o schimbare de atitudine: viitorul domnitor a inceput sa aiba o aversiune fata de Imperiul Otoman in timp ce fratele sau s-a apropiat de sultan.

Vlad devine domnitor al Tarii Romanesti, regiune situatia la sud de Carpati, dupa moartea tatalui sau. Acest status nu a venit fara dificultati intrucat a trebuit sa poarte numeroase batalii cu rivalii sai, dar dupa 8 ani a reusit sa obtina scaunul de la Targoviste. Domnitorul este cunoscut drept un bun strateg, asadar a pus la cale un plan inainte sa porneasca un atac asupra sultanului: a pregatit din punct de vedere militar si a restabilit-o din punct de vedere economic, nu inainte sa scape de boierii pe care ii suspecta ca nu il mai vor in viata. De aici a inceput si legenda numelui sau; Vlad Tepes avea o metoda de pedepsire foarte aspra si am putea spune chiar barbara, intrucat cine ii gresea era tras in teapa. Detaliile nu sunt usor de digerat dar pentru cine este curios urmeaza o clarificare.

Aceasta metoda de pedepsire este ceea ce a facut poporul sa fie ingrozit de Vlad Tepes si sa nu ii calce nimeni pe coada. Trasul in teapa nu garanta moartea imediata ci supunea pacatosii la dureri fizice de nesuportat intrucat teapa era foarte lunga si ascutita in capat, facuta sa strapunga prin burta sau prin spate si sa treaca incet prin gura sau gat. Teapa era mai apoi pusa in pamant pentru a le atarna membrele si capul celor ce l-au tradat pe domnitor.

In timp, Vlad Tepes a reusit sa intareasca cetatile si oastea, sa aduca arme noi, sa scape de boierii dusmani, de cersetori si de hoti. Acesta a poruncit ca negustorii sasi sa nu mai faca comert in tara deoarece ii priveau pe negustorii romani locali de o mare parte din castig si se spune ca cine nu a respectat aceasta porunca a fost tras in teapa. Se pare ca oricine ii statea in cale avea de suferit, la fel cum si brasovenii si sibienii au fost condamnati pentru ca sustineau pe altcineva la tron. Totusi, dupa cum a fost mentionat mai sus, trecutul avea sa-l ajunga din urma: fratele sau Radu l-a tradat si domnul Tarii Romanesti a fost intemnitat timp de 12 ani de regele Ungariei, Matei Corvin.

Dupa ce reuseste sa recucereasca tronul, moare la scurt timp in mijlocul unei invazii turcesti (1476). Legendele spun ca a fost fie doborat de dusmani in lupta, fie asasinat de boierii valahi sau pur si simplu confundat de ostenii sai cu un comandant turc. Capul domnitorului a fost trimis la Constantinopol pentru a garanta moartea sa iar corpul, inmormantat la Manastirea Snagov, nu a fost gasit niciodata.