Împrejurimi | Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino, supranumit și ,,Castelul Zamora” datorită așezării sale a fost finalizat în anul 2011 și, la fel ca și Castelul Peleș, acesta a găzduit o mare familie a României din vremea respectivă, familia prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Mai târziu a devenit proprietate a privată și de atunci continuă să fie un punct de interes major atât pentru turiștii străini care vin în Brașov cât și pentru români.

Curtea acestui castel este prima impresie grandioasă, aceasta întinzându-se pe 3,5 hectare, fântâni arteziene, copaci aliniați de-o parte și de alta a aleii principale iar în parc există și o mică capelă din lemn care poartă hramul Sfântului Gheorghe-Biruitorul, sfințire la care au participat Regina Mariei a României și Principesa Ileana. Bineînțeles, dacă parcul castelului nu era suficient, domeniul Cantacuzino este înconjurat de 970ha de pădure.

În interiorul castelului, caracterul este unul romantic, dat de diverse elemente ale acestui stil: vitraliile din sticlă de Murano, ușile sculptate din lemn de stejar, scările de marmură de Carrara, balustrate sculptate în piatră și bineînțeles piesa de rezistență, galeria de picturi murale din pavilionul central. Din păcate aceste picturi au fost acoperite în perioada comunistă dar în anul 2010 au fost restaurate și aduse la forma pe care o cunoaștem cu toții acum; începând cu 2015 s-a deschis o galerie de artă dedicată pentru prezentarea operelor unor artiști celebri. Nu în ultimul rând, în afara acestei experiențe culturale extraordinare există și posibilitatea de a te relaxa la unul din cele doua restaurante cu terasă, de altfel cu o priveliște uluitoare și un serviciu de calitate.

Este de precizat că acest castel impresionează în zilele noastre mari artiști internaționali printre care se numără și regizorul Tim Burton care a ales domeniul Cantacuzino pentru filmarea celui mai apreciat serial al anului 2022, Wednesday.