Împrejurimi | Castelul Bran

Castelul Bran

Cuvintele sunt de prisos pentru a încerca să cuprinzi măreția acestei clădiri istorice a României. Toată lumea a auzit de Dracula și din ce în ce mai mulți oameni încep să afle proveniența acestei legende care se trage chiar din acest castel, marele Castel Bran.

La doar 30km de Brașov se află o minunăție de monument care datează din anul 1382, după doar 5 ani de construcție. După o lungă istorie în care a intrat în posesia mai multor personalități mari ai vremurilor printre care se numără și Regina Maria, în anul 1948 a intrat în posesia statului român iar de atunci a reintrat în posesia moștenitorilor Principesei Ileana, fiica Reginei Maria. Castelul este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic, acest fapt servind la bătăliile care s-au purtat în Evul Mediu pe meleagurile transilvănene.

Dracula, personajul lui Bram Stoker este deseori confundat cu domnitorul Vlad Țepeș, de altfel o personalitate foarte temută datorită metodei sale de pedepsire prin țepușă. Totuși, Castelul Bran nu are legătură cu acest domnitor ci doar se încadrează perfect descrierii lui autorului ,,Dracula”, atmosfera ce înconjoară castelul fiind de-a dreptul scoasă din cărți. Cine alege să viziteze Brașovul trebuie să facă un mic ocol pentru a se delecta cu priveliștea încântătoare pe care o oferă castelul.

Interiorul castelului se parcurge de cele mai multe ori cu ajutorul unui ghid iar turiștii vor vizita astfel: sala armelor unde se poate observa o armură de cal din secolul al XVI-lea, apoi sala de muzică unde se ajunge pe niște scări înguste, etajul al III-lea de unde se vede curtea interioară cu fântâna aflată în centru iar ultimul nivel oferă o panoramă a râului Turcu și a serpentinelor de la Fundata spre Rucăr. Nu în utimul rând, după ieșirea din castel se poate vizita Muzeul Satului Brănean care prezintă viața pastorală.