Brașov | Merită văzut în Brașov

Merită văzut în Brașov

Brașov

Brașovul, numele latin Corona si in germana Kronstadt ce inseamna “Orasul Coroana” este situat in centrul tarii si este unul dintre cele mai vizitate orase din Romania.

Orasul a fost fondat de cavalerii teutoni in 1211 pe un sit dacic vechi iar in sec XIII a fost colonizat de sasi. Mai apoi a devenit una dintre cele sapte cetati fortificate din Transilvania (germana: Siebenburgen).

Numele de Orasul Coroanei vine de la faptul ca Brasovul, datorita pozitionarii sale era asezat la intersectia rutelor comerciale ce faceau legatura intre Europa de Vest si Impreiul Otoman, ceea ce a permis negustatorilor sasi sa obtina averi si sa exercite o influenta politica mare in aceea regiune.

Un amestec de stiluri arhitecturale dau autenticitate si stralucire orasului facandu-l unic prin prezenta cladirilor in stil gotic, baroc sau renascentist care anual aduna mii de turisti de pretutindeni.

La 400 de metri deasupra orasului se inalta varful Tampa care are ca si simboluri asemanatoare cu cele de la Hollywood numele orasului Brasov care pe timp de noapte sunt luminate. De aici puteti admira panorama orasului, deoarece deasupra acestui simbol se afla o terasa mare.

In Brasov gasim si spectaculoasa Strada Sforii care este cea mai ingusta strada din Europa. Aceasta are o latime de aproximativ un metru si jumatate.

Brașovul este una dintre cele Siebenbürgen (șapte cetăți cu ziduri) construite de sașii transilvăneni.Celelalte fiind: Bistrița (Bistritz), Cluj (Klausenburg), Medias (Mediasch), Sebeș (Mühlbach), Sibiu (Hermannstadt) și Sighișoara (Schässburg).

Repere ale orasului Brasov

Biserica Neagră

Biserica Neagră este cea mai mare biserica gotica din Romania. Este cunoscuta sub acest nume din anul 1689 cand un incendiu mare a distrus o mare marte din oras si a innegrit zidurile bisericii.

Biserica Neagră se află chiar în centrul vechi al orașului Brașov, în Piața Sfatului, așadar nu ai cum să o ratezi. De altfel, îți recomand cu căldură să vizitezi acest minunat obiectiv turistic, unic în România și plin de încărcătură istorică. Aceasta este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din țară, datând din secolele XIV – XV și are o lungime de peste 89 de metri, fiind considerată cea mai mare biserică din România. Denumirea de Biserica Neagră provine de la incediul din anul 1689 ce a avariat întreaga clădire, înegrind zidurile bisericii și astfel primind numele actual.

Piața Sfatului și Casa Sfatului

Piața Sfatului – Este situata in inima vechiului oras medieval si este marginita de case frumoase ale fostilor negustori. Ea este cunoscuta de sasi sub numele de Marktplatz, un loc superb pentru o plimbare sau doar pentru a privi pur si simplu oamenii si frumusetea zonei.

Casa Sfatului – Construită în 1420, Casa Sfatului a servit timp de câteva secole ca loc de întâlnire pentru membrii consiliului orașului.

La începutul secolului al XVII-lea, turnul de veghe al clădirii a devenit locul de unde un trompetist anunța ora de vârf și de aceea a fost supranumit „Turnul Trompetei”.

Astăzi, Primăria Veche găzduiește Muzeul de Istorie a Brașovului.

Turnul Alb

Dacă îți dorești să vezi tot centrul vechi de la înălțime și să ai în fața ochilor o priveliște de vis, cu siguranță trebuie să ajungi aici. Totul pare de aici magic și ireal și te face să vrei ca timpul să se oprească în loc. Turnul Alb a fost construit între anii 1460 – 1494 și impresionează și astăzi prin masivitatea și suplețea liniilor sale arhitectonice. Arhitectura sa constă într-un plan semicircular deschis, având 30 de m diferență de nivel față de zidurile orașului, o înălțime de 20 de m spre oraș și 18 m spre deal. De-a lungul zidurilor sale , turnul prezintă niște parapeți ca întăritură a stâlpilor, guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră. În interiorul turnului s-a păstrat coșul de fum de deasupra unei vetre , care servea și la încălzirea paznicilor și a apărătorilor. Din cauza unui mare incendiu din anul 1689, Turnul Alb a fost ars aproape în întregime acesta fiind renovat mai apoi abia în anul 1723. A mai fost restaurat în repetate rânduri în anii 1902, 1947, 2002 2005 și 2006, la momentul actual deținând un punct muzeal.

Turnul Negru

Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului și a fost construit ca fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății, aceasta fiind înaltă de 11 metri. Construcția Turnului a fost începută la sfârșitul secolului al – XVI – lea, începutul secolului al – XVII – lea. Se putea intra în turn pe o poartă ce era situată la 2 metri înălțime față de bază iar legătura dintre fortificațiile orașului și turn se realizau printr-un pod mobil. Acoperișul turnului a fost inițial construit în formă de piramidă, însă în anul 1559, din cauza unui trăsnet acesta a fost distrus în totalitate, iar mai apoi zidurile i-au fost înegrite din cauza unui incediu din anul 1689, astfel luând denumirea de Turnul Negru. A fost folosit pentru ultima dată ca adăpost și punct de bază pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orașului, în timpul epidemiei de ciumă din anul 1756. Turnul Negru a suferit nenumărate degradări de-a lungul timpului, fiind renovat abia la sfârșitul deceniului trecut. Acesta a fost deschis publicului din anul 2001 printr-o expoziție despre armamentul din secolul al – XVII -lea. Ca și Turnul Alb, reprezintă unul din cele mai importante și fermecătoare obiective turistice din această zonă care nu trebuie ratat.

Muntele Tâmpa

Muntele Tâmpa este o arie protejată, un munte de doar 950 de metri care garatează vizitatorilor cele mai spectaculoase priveliști ale Brașovului. Pe lângă multitudinea de specii floristice și faunistice, cei ce aleg să urce pot vizita și construcțiile medievale, cum ar fi castelul care a și dat numele german al Transilvaniei: Siebenbürgen.

Printre construcții se mai numără și Crucifixul de pe Tâmpa, Capela Sf. Leonard, Statuia lui Arpad, Tunelurile de comunicații și adăpostire a populației, Cabana-restaurant, Casa Pădurarului, Casa de Tir, Releul de televiziune și Restaurantul «Panoramic» (anii ’70) și Apeductul orașului.

Rezervația naturală a muntelui este protejată prin lege și adăpostește o faună și floră excepțională: ursul brun, ivorașul-cu-burta-galbenă, croitorul alpin, stânjenelul sălbatic, mătăciune, papucul doamnei, specii de molid, pin, stejar, frasin, tei, ulm de munte, alun și multe altele.

Accesul este posibil atât prin cele 25 de serpentine, pe treptele lui Gabony sau cu mașina. De asemenea, pentru cei ce își doresc mai degrabă să se relaxeze există și opțiunea telecabinei.

Sinagoga Beth Israel – Sinagoga Neologa

Sinagoga Beth Israel din Brașov este un lăcaș de cult evreiesc și este printre cele mai frumoase din Europa cu  o comunitate mică dar activă ce menține cu dăruire tradiția evreiască. A fost construită între anii 1899- 1901 în stil neogotic cu accente maure iar din anul 2015 se află pe Lista monumentelor istorice din Brașov.

Pe lângă sinagogă, comunitatea evreilor din Brașov dispune de un restaurant ritual, un cabinet medical și un serviciu de asistență la domiciliu.

Conform datelor, primii evrei s-au stabilit în Brașov în anul 1807 iar comunitatea s-a innfintat oficial în anul 1826. Pe parcursul anilor numărul lor a crescut considerabil, în anul 1940 existau deja 6.000 de evrei.

În anul 1877 acestiau s-au divizat în evrei de rit ortodox (tradiționalist) și cei de rit neolog. Evreii din cele două rituri și-au construit propriile lăcașe de cult.

În prezent, în Brașov se află două sinagogi: Sinagoga Beth Israel  de rit neolog (aflată pe Str. Poartă Șchei nr. 29) și altă de rit ortodox (construită în 1924 și aflată pe Str. Castelului nr. 64).

Biserica Romano-Catolică „Sfinții Petru și Paul”

Biserica Romano-Catolică ,,Sfinții Petru și Pavel” din Brașov a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, după planurile arhitectului Karl Joseph Lamasch.

Clădirea bisericii este singura clădire barocă din oraș. Altarul este din lemn și aurit, vitraliile au fost realizate la Budapesta, iar orga provine din Timișoara. Biserica adăpostește statui ale Sfântului Petru, Sfântului Pavel, Sfintei Ana și Sfântului Anton de Padova.

Preotul Ignatius Wagensei a cerut sprijinul împărătesei Maria Tereza pentru construirea acestui lăcaș de cult, iar în vara anului 1776 au început lucrările de construcție. În 1787, biserica a fost sfințită de episcopul Transilvaniei, Ignatius Batthyany.

Biserica Evanghelica Sf. Bartolomeu

Biserica Evanghelica Sfântul Bartolomeu este cea mai veche biserică și totodată cea mai veche clădire din Brașov, situata in partea de vest a orasului, la poalele dealului Sprenghi. Ea a fost  construită în secolul al XIII-lea in stil gotic timpuriu și a suferit modificări substanțiale în secolul al XV-lea. Legenda spune ca trei orfane au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar, din acest motiv mai este cunoscuta sub numele Biserica celor trei orfane.