Împrejurimi | Țara Bârsei

Țara Bârsei

Alte denumiri: Depresiunea Brașovului sau Depresiunea Curburii Carpatice

Țara Bârsei – În germană Burzenland reprezintă o regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei situată la aprox. 550 m deasupra nivelului marii. Numele de Bârsa provine de la unul din principalele cursuri de apă, răul Bârsa care se varsă în răul Olt.

De la Bîrsa, numele regiunii a cărei capitală este Brașovul, ambele nume având probabil aceeași origine a derivat bîrsan (bârsană) care indică lână lungă și aspră (țurcană).

Țara Bârsei a fost locuită din vechi timpuri, în anul 1211 regiunea fiind donată Cavalerilor Teutotni de regele Andrei a ÎI-lea al Ungarieri pentru păzirea granițe de sud-est a Regatului Ungariei împotriva cumanilor. Aici teutonii au ridicat castele si au adus coloniști din Imperiul Roman pentru popularea teritoriului.

În anul 1224 cavalerii au încercat să iasă din alianța cu ungurii iar regele Andrei a evacuat ordinul 1 an mai târziu, astfel teutonii au părăsite zona îndreptându-se spre Prusia iar coloniștii germani au rămas aici până în sec XX, punând pe picioare cele mai puternice districte, din punct de vedere militar dar și economic.

Astfel, în 1918 o dată cu Marea Unire de la 1918, Țara Bârsei a intrat în componentă României.

Mai multe detalii

Din punct de vedere geografic, regiunea este străbătută de numeroase râuri printre care se numără Oltul, Bârsa, Ghimbășel și multe altele. De asemenea, numeroși munți se înalță peste aceste meleaguri cum ar fi Marele Vârf Postăvaru (1802m) și Vârful Tâmpa (900m) dar Țara Bârsei rămâne o depresiune cu altitudini medii de 400-500m.

Datorită acestei poziții geografice ofertante, fauna și flora sunt foarte dezvoltate printre care se numără specii de plante rare precum daria, trifoiştea, gălbeneaua, adoleanul, bulbucii de munte sau bumbăcăriţa, ursul brun, cerbul carpatin, căpriorul, lupul, mistreţii, jderii, pisicile sălbatice și multe altele.

Există numeroase legende care învăluie Țara Bârsei, această cetate mică între munți unde s-au contopit drumurile istoriei și civilizațiilor. Pietrele lui Solomon desemnează un loc de jertfă în care se spune ca regele maghiar Solomon s-ar fi aruncat în prăpastia spre defileu iar dușmanii au căzut după el.

Templul Ursitelor este un loc magic și misterios care adăpostește multe energii venite poate chiar din lumea de apoi, toți cei care vizitează acest loc depunând mărturii ale unor sentimente pe care nu le-au trăit niciodată. Nu în ultimul rând, sub Tâmpa se spune că ar fi existat o peșteră uriașă umplută de apă.

Desigur, toate acestea sunt doar legende, rămâne la latitudinea vizitatorilor să se convingă singuri la fața locului.

În Țara Bârsei se pot vizita următoarele obiective turistice: Peștera Valea Cetății, Castelul Bran, Mănăstirea Șinca Veche, Cetățile Feldioara, Hărman, Râșnov și Prejmer, satul Șirnea, orașul Săcele sau municipiul Codlea.