Împrejurimi | În jurul Brașovului

În jurul Brașovului

Biserica Evanghelică Fortificată Hărman / Cetatea Hărman

Biserica devenită monument istoric a fost construită în secolul al XVIII-lea pe baza unei vechi basilici romane din secolul al XII-lea. Aceasta îi poartă numele satului in care se află, Hărman, un sat la doar 10km de estul Brașovului care are o impresionantă istorie în spate.

Cetatea Hărman în care se află și biserica a fost construită după plecarea cavalerilor teutoni din Țara Bârsei și a fost atacată iar mai apoi fortificată la loc de numeroase ori. În prezent, este una dintre cele mai puternice și bine păstrate biserici din Țara Bârsei. Mai mult …

Viscri

Viscri se află pe drumul principal ce leagă Brașovul de Sighișoara, la aproximativ 78 km de orașul Brașov.

Este unul dintre cele mai frumoase sate săsești din Transilvania ce impresionează prin frumusețea sa, anual zeci de mii de turiști vin pentru a admira edificiile pline de istorie și peisajele impresionante, coline și pajiști verzi din acest mic sat dar unic, ce aparține Patrimoniului Mondial UNSECO.

La sfârșitul secolului al XII-lea regele Gesa II a trimis aici sași pentru a popula zona de est a Transilvaniei care fusese locuită de secui iar în secolul XIII a fost colonizată de aceștia.

Comunitatea este mică, aproximativ 350 de persoane, sași și români care păstrează încă tradițiile vechi ale acestui loc de poveste. Aici vei găsii case vopsite în culorii vii și împodobite cu motive tradiționale săsești, lucru care da autenticitate acestui loc de poveste.

Satul săsesc este un “muzeu “ în aer liber unde locuitorii întâmpina pe oricine cu ospitalitate și căldură. Peisajele pitorești sunt încântătoare iar dacă ești un iubitor al stilului rustic, rural aici vei găsii un tablou perfect cu ulițe neasfaltate și animăluțe care se plimbă libere pe marginea drumului.

În centrul satului se află Cetatea și biserica fortificată Viscri, o structura remarcabilă din sec al XII-lea construită pe baza unei bazilici române, fortificată în secolul XV -lea cu bastioane, turnuri și ziduri de apărare. În interiorul bisericii se află și un muzeu ce poate fi vizitat.

În interiorul bisericii principala atracție este cristelnița care a fost făcută din Piatră unui capiteliu romanic ce stă așezată pe o secțiune de coloanal monumentală iar în exterior puteam vizită turnurile, care au fost adăugate bisericii în jurul anului 1525. În secolul XVIII a fost construit al doilea zis de apărare.

Muzeul din interior deține obiecte vechi și interesante, cutii ale breslelor, lăzi vechi, unelte, piese de mobilier specifice locului și porturi tradiționale din această zona.

Castelul Brukenthal

Tot în Sâmbăta de Jos turiștii pot vizita o altă emblemă istorică transilvăneană, și anume Castelul Brukenthal. În spatele acestui castel este o mică legendă a vremurilor: se spune că Josef von Brukenthal a construit acest castel pentru Maria Tereza iar aceasta ar fi petrecut ceva timp la castel dar după s-ar fi ,,plictisit”. Desigur că este doar o legendă, în orice caz clădirea este pe departe impunătoare și nu are neapărat nevoie de o poveste în spate pentru a impresiona; aceasta are 35 de încăperi și un teren de aproximativ 1700 de hectare, un perete de frescă și pardoseală din stejar. Foarte important a nu fi confundat cu Palatul Brukenthal din Avrig care este la o distanță ceva mai mare, aproximativ 120km de Brașov. Mai mult …

Castelul Beldy Pál

În satul Budila aflat în apropierea Brașovului se află o comoară de mult uitată dar cu o mare însemnătate istorică. Astăzi este o proprietate privată și deși momentan nu este tocmai o atracție restaurată, familia care deține castelul dorește să o restabilească pentru a fi destinată turismului.

Castelul Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus

Familia Brâncoveanu a fost una dintre cele mai mari familii de boieri din Țara Românească și cu siguranță orice român care aude acest nume știe despre cine este vorba. Așadar, Castelul Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus cu siguranță merită o vizită atât pentru priveliștea pitorească pe care o oferă cât și pentru onorarea unui mare domn, Constantin Brâncoveanu.

Satul Sâmbăta de Sus se află la aproximativ 40km de orașul Brașov deci este doar un mic ocol pentru a ajunge la castel. Întregul sat surprinde atmosfera transilvăneană și pe lângă acest mic castel poate fi vizitată și Mănăstirea Brâncoveanu și Muzeul Brâncoveanu care cuprind pictura veche și arhitectura specifică Brâncovenească.

Castelul Sükösd-Bethlen

Supranumit și Castelul Racoș, acest castel se află la aproximativ 70km de Brașov, în satul Racoș. Vizitele la acest castel nu sunt neapărat recomandate vizitatorilor dar pentru cine își dorește să pătrundă în castel, acesta poate suna la numărul afișat pe poarta castelului întrucât o familie din sat este responsabilă pentru acest domeniu. Castelul este atestat în 1636 și din păcate în ziua de astăzi necesită o reabilitare întrucât interiorul nu este în cea mai bună condiție. Totuși, pentru cine își dorește să facă un mic ocol, castelul merită observat cel puțin din exterior.

Castelul Stirbey

Castelul Stirbey din Sinaia poate fi mai degrabă încadrat la cazare decât la monumente istorice deoarece oferă și cazare turiștilor pe lângă muzeu. Clădirea a fost construită în 1875 și a fost reședința de vara a Alinei Stirbey și a generalului Emanuel Florescu și găzduiește Muzeul Orașului Sinaia care este alcătuit din 13 săli tematice care învață vizitatorii tainele orașului.

Peștera liliecilor

Peștera cu lilieci, comuna Peștera, Moieciu
la aproximativ 42 de km distanță de Brașov

Moieciu este o comună în județul Brașov, Transilvania, formată din satele Cheia, Drumul Carului, Măgura, Moieciu de Jos (reședința), Moieciu de Sus și Peștera la care se ajunge din Brașov în aproximativ 45 de minute cu mașina.

Peștera liliecillor se află în satul Peștera la 5 km de Moeciu în partea de N-V a platformei Branului, situată la o altitudine de 950 m. Mai este cunoscută și sub numele de Peștera Mare sau Peștera Badichii. Este clar că numele peșterei provine din existența colonii de lilieci.

Aceasta a fost semnalată cu câteva secole în urmă însă a fost studiată și exploatată abia la sfârșitul secolului trecut. Peștera s-a format în urma procesului de eroziune a muntelui calcaros de unul dinafluenții pârâului Văii cu Cale.

Are o lungimre de 370m din care 109m de galerie active și o denivelare de 10m, fiind o peștera caldă cu umiditate moderată și presărată cu multe formațiuni calcaroase numite “lacrimi ale pământului”.

Nu se necesită un echipament special pentru a vizită peștera însă este indicată o lanternă și un echipament de protecție pentru a evita murdărirea, deoarece prin peștera curge un pârâu plin de mal (pământ) plus urmele de excremente ale liliecilor.

Rezervația de urși de la Zărnești (20km de Brașov)

Această rezervație se află în comuna Zărnești, județul Brașov, într-o pădure chiar la intrarea în sat, la 2 km de drumul național 73A Râșnov – Zărnești – Sibiu. Aici se poate ajunge cu mașina, la doar jumătate de oră din centrul Brașovului dar și cu trenul din gara Brașov, drumul având 63 de minute.

Turiștii se pot bucura de o vizită în lumea animalelor sălbatice lăsate într-un mediu liber. Urșii sunt protejați și îngrijiți de oameni iar în același timp primesc libertatea care nu se întâlnește la un zoo obișnuit.

Tururile în această rezervație sunt făcute de un ghid care spune povestea impresionantă a fiecărui urs; aceste tururi sunt stabilite în trei intervale diferite ale zilei întrucât atunci își iau masa, apoi sunt lăsați să meargă în pădure. În rezervație mai există și căprioare care au fost salvate în urma unor accidente auto. Intrarea este permisă atât adulților cât și copiilor iar tariful este destinat exclusiv întreținerii locului și îngrijirii animalelor.

Templul Ursitelor (45km de Brașov)

Comuna Șinca este un sat format din satele Bucium, Ohaba, Perșani, Șercăița, Șinca Veche (reședința) și Vâlcea și se află în județul Brașov. Satul se află la 45 de km de orașul Brașov și la 22 de km de Făgăraș, între Munții Făgăraș și Perșani.

Aici se află un loc extraordinar, poate chiar magic, întrucât se spune ca dorințele oricui se pot împlini acolo, atât timp cât inima este curată.

Locul se spune că este binecuvântat de Dumnezeu iar energia care îl înconjoară este una cu adevărat magică. Grota este formată din cinci încăperi cu două altare iar unul dintre acestea se înalță către ceruri, pe unde intră lumina. Înăuntru este un locaș de cult, împodobit cu icoane și picturi rupestre care se presupune că pot avea chiar 7000 de ani iar legendele spun ca grota ar putea fi construită chiar de populații extraterestre. Cei ce sunt în căutare de o experiență spirituală, psihică și vor să simtă liniștea ce înconjoară acest loc trebuie să-l viziteze.

Catre Canionul 7 Scari

Canionul 7 scari (13km de Brasov)

În orașul Săcele, o comuna din județul Brașov, se află Canionul 7 scări. Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1, în cazul în care drumul este parcurs cu mașina, iar aceasta călătorie ar dura maxim 20 de minute. În cazul în care turiștii vor să opteze pentru transportul în comun, se poate ajunge aici cu autobuzul 17B (o oră din centrul Brașovului).

Acest canion se transformă într-o cascadă atunci când nivelul apei este ridicat așadar oferind un peisaj de vis în natură. Există și o legendă care înconjoară această destinație, și anume drumeția până la cascadă testa femeile care doreau să se mărite (dacă reușeau să reziste drumului anevoios atunci erau alese), iar cuplurile care nu se certau după o noapte de popas erau menite să se căsătorească.

Canionul este deschis între orele 10-17 iar drumul nu este unul greu de parcurs, deși este recomandat ca turiștii să își aleagă o încălțăminte adecvată drumurilor de pădure. Odată ajunși sus, aventurierii pot opta să coboare cu tiroliana. Desigur, dacă nu este suficient doar parcurgerea canionului, se mai poate face și drumeția pe Vârful Piatra Mare.

Cheile Râșnoavei (27km de Brașov)

Cheile Râșnoavei se află la 27km de Brașov în Munții Postăvaru iar aici se poate ajunge cu mașina de pe DN73A Predeal- Râșnov, pe un drum forestier care se ramifică spre est din dreptul kilometrului 20.

Cei ce doresc să facă drumeții, alpinism sau excursii ar trebui să facă un popas la Cheile Râșnoavei. Traseele montane până la Chei sunt marcate iar odată ajunși sus, turiștii se pot delecta cu priveliști spectaculoase asupra munților vârfurilor Postăvaru și Bucegi.

Această locație a fost unul dintre pionierii bungee jumping-ului în România; primul loc este pentru intermediari și se află suspendat la 42m înălțime iar cel de-al doilea se află la aproximativ 140m, pentru cei profesioniști cărora nu le este teamă de adrenalină. Desigur, pentru turiștii care nu sunt atât de aventurieri există și varianta tirolianei cu o lungime de aproape 140m, cea mai lungă tiroliană din țară. Nu în ultimul rând, dacă nu erau suficiente aceste două sporturi extreme, pe trasee se organizează și mountain biking. În concluzie, Cheile Râșnoavei nu trebuie ratate de către oamenii activi, aventurieri și cu o pasiune pentru sporturile extreme.

Peștera Valea Cetății (20km de Brașov)

Peștera se află lângă satul Râșnov din județul Brașov, la 3,5 de sat și 20km de centrul Brașovului. Accesul cu mijloace auto se face dinspre şoseaua DN1E Braşov-Poiana Braşov-Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare modernă.

Această peșteră a fost descoperită acum aproximativ 60 de ani iar în 2010 au fost făcute investiții pentru ca aceasta să poată fi deschisă publicului larg. De atunci și până astăzi a adunat foarte mulți turiști care i-au văzut splendoarea.

Peștera dispune de locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat in interiorul peșterii. Această micuță peșteră dispune de o surpriză în partea centrală: se țin concerte de muzică clasică deoarece acustica este perfectă. Turiștii pot face și un tur speologic al celorlalte galerii dar pentru asta este nevoie de programare întrucât ar fi prezent și un medic pentru monitorizarea acestora. Nu în ultimul rând, peștera merită vizitată atât pentru ea însăși cât și pentru priveliștea până la aceasta.

Localitatea Racoș (60km de Brașov)

Satul Racoș se ală în județul Brașov, mai exact la 60km de centrul Brașovului și este format din satele Mateiaș și Racoș. Există două căi de acces către Racoș, venind de la Brașov pe E60: faceți dreapta pe 131D, treceți prin satul Bogata și apoi după ce traversați Oltul, prin satul Mateiaș sau faceți dreapta pe 131C. Cu mașina drumul durează în jur de o oră.

Localitatea Racoș care găzduiește un castel, un vulcan stins, niște coloane de bazalt și un lac. Este o localitate mai puțin cunoscută dar ascunde niște priveliști cel puțin spectaculoase.

Prima oprire va fi la Castelul renascentist Sukosd-Bethlen iar odată urcat în turnul castelului vei putea vedea vulcanul stins care se află într-o rezervație naturală. Lacul de la Cariera Brazi este următorul popas și aduce foarte mult cu Lacul Sfânta Ana, ceea ce înseamnă că vă va lăsa cu gura căscată; Lacul are o adâncime mai mare de 10 m și de 100 m lungime și s-a format în urma acumulării apei de ploaie. Coloanele de bazalt, ultimul popas din acest sat de vis de lângă Brașov, ating o înălțime de 12m și au apărut în urma răcirii rapide a lavei vulcanice.

Poiana Narciselor (60km de Brașov)

Satul Vad, unde se află Poiana Narciselor este un sat din comuna comuna Șercaia din județul Brașov. Vadul se află la 5 km, spre Sud de satul Șercaia, pe Drumul Național DN73A și la circa 18 km, pe șosea, de municipiul Făgăraș. Față de centrul Brașovului sunt aproximativ 60km iar aici se poate ajunge pe DN1 Braşov-Codlea-Perşani-Şercaia, apoi de la Şercaia pe DN73A, până în satul Vad şi de aici încă 3 kilometri pe DC 107 C.

Poiana Narciselor sau Dumbrava Vadului este cea mai mare rezervație naturală de narcise din Europa și se află în satul Vad, la aproximativ o oră de mers cu mașina din Brașov. Sutele de narcise adunate pe câmp oferă o vedere spectaculoasă, parcă scoasă dintr-o carte. Desigur, florile apar undeva în luna mai deci atunci ar fi perioada perfectă pentru a experimenta acest fenomen. În data de 21 mai este Festivalul Narciselor deci s-ar putea ca atunci să fie cea mai aglomerată zi, așa că dacă turiștii doresc intimitate este recomandat să evite ziua respectivă.

Peștera de Lapte (13km de Brașov)

Această peșteră se află în Poiana Brașov, județul Brașov, iar aici se poate ajunge fie cu transportul în comun, fie cu mașina. Până în Poiana Brașov, pe DN1E, se ajunge cu autobuzul 20, Brașov (stație Livada Poștei, centru) iar acesta circulă din 30 în 30 de minute. Cu mașina, drumul de 13km se parcurge în aproximativ 20 de minute.

În masivul Postăvaru se află Peștera de Lapte sau Peștera Laptelui de Piatră, numele acesteia venind de la mineralele care acoperă suprafața pereților ce au un aspect lăptos.

Peștera se află la o altitudine de 1350m iar la intrarea în grotă sunt câteva familii de lilieci. Pe perioada iernii se formează un câmp de gheață cu stalagmite de aproape 1m înălțime. Această peșteră ar trebui vizitată după ce este amenajată întrucât momentan necesită niște modificări dar este cu siguranță unică în zonă.

Pietrele lui Solomon

Dacă vrei să petreci o zi în natură și nu vrei să te îndepărtezi de centrul Brașovului prea mult atunci Rezervația naturală Pietrele lui Solomon este locul perfect. La doar 10 minute de mers cu mașina sau autobuzul față de centru se află acest loc perfect pentru plimbări, relaxare sau chiar și un picnic în natură.

Legenda spune că acest nume vine de la un fost rege maghiar, Solomon, care s-a aruncat de pe prăpastie în fuga de adversari. Astăzi a rămas o arie naturală care pe lângă tradiție și legendele ce o înconjoară conține diverse formațiuni (stânci, turnuri, abrupturi calcaroase) care oferă un peisaj deosebit și un izvor cu apă proaspătă pe drumul forestier ce leagă Pietrele lui Solomon de stațiunea Poiana Brașov.