Experienţe | Muzee, Teatru și Operă

Muzee, Teatru și Operă

Muzeul Județean de Istorie / Bastionul Ţesătorilor

Muzeul de istorie al orașului și al județului Brașov (Kronstadt) a fost fondat în 1950 și este situat în fosta sală parohială din centrul Piaței (pătrat) Sfatului sau parțial în bastionul Țesătorilor din Brașov (Kronstadt).

Bastionul, apărat și întreținut de breasla țesătorilor de in, a fost construit în două etape între anii 1421-1436 și 1570-1573. În prima fază, au fost construite primele două niveluri ale celor trei galerii de luptă. Galeriile superioare, construite între 1570 și 1573, erau destinate armelor de calibru mic care puteau fi folosite prin găuri de glonț înguste, circulare, pe tot parcursul galeriilor. Au fost construite două turnuri de pază pentru pază, care monitoriza orașul atât din punct de vedere militar, cât și din punctul de vedere al observării posibilelor incendii.

După restaurare, bastionul țesătorilor a fost transformat în muzeu.

Muzeul de etnografie din Brașov

Website

Patrimoniul acestui muzeu este expus și în filialele din Rupea și Săcele. Muzeul s-a înființat în anul 1990, fiind amplasat în clădirea construită în 1902 și ilustrează modul de viață al oamenilor între secolele XVI-XIX. Pe parcursul istoriei sale a servit drept diverse locații: sală de dans, casă de cultură a studenţilor, tipografie şi ulterior muzeu.

Colecțiile regăsite în acest muzeu cuprind ceramică, sticlărie din secolele XVIII – XIX, o bogată colecţie de port popular şi textile, ouă încondeiate, icoane pe sticlă, metal, piele, os, un fond documentar. Muzeul cuprinde peste 13.000 de obiecte care reprezintă stilul de viață din Ţara Bârsei, Bran, Rupea, Ţara Făgăraşului și Valea Hârtibaciului.

Instituția a fost fondată în anul 1953 și de-a lungul istoriei și-a schimbat numele, aceasta pornind de la denumirea de ,,Teatru Muzical”. Deviza Operei Brașov este ,,Fără muzică, viața ar fi o greșeală!” iar misiunea direcțiunii și a tuturor artiștilor este, susținerea, perpetuarea și potențarea artei lirice, în România și în lume”.

Serviciile oferite de instituție sunt opera, operetă și musical, balet și spectacole pentru copii. Pentru o seară de vis, definiție a eleganței și rafinamentului, vizitatorii ar trebui să opteze pentru operă iar cei ce își doresc o atmosfera mai destinsă și alertă dar totodată fină pot alege opereta și musicalul. Spectacolele de balet sunt pentru iubitorii clasicului iar spectacolele pentru copii vor încânta cu siguranță și adulții care îi însoțesc; desigur, niciunul dintre aceste servicii nu este mai prejos și toate oferă o experiență de neuitat. În cadrul personalului care se asigură că totul decurge exact așa cum trebuie se numără corul, dirijorul corului, soliștii, scenografi, orchestra, regizori și mulți alții.

Muzeul de Artă Brașov

Website

Acest muzeu este un punct de mare valoare al Brașovului, ilustrând evoluția artei româneşti din secolele XIX-XX (pictură și sculptură), a picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX şi a artei brașovene de la portretele patriciatului brașovean din secolul XVIII până la artiștii contemporani. La parterul muzeului se țin diverse expoziții, lansări de carte și evenimente ce vizează dezvoltarea culturală a vizitatorilor.

Patrimoniul cuprinde peste 4500 de bunuri culturale aparținând unor personalități semnificative transilvănene cum ar fi Mişu Popp, Petre Abrudan, Hans Eder și Constantin Brâncuși. De asemenea, muzeul expune și lucrările unor artiști contemporani pentru a încuraja arta și în zilele noastre deci cu siguranță merită o vizită.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Website

Muzeul este amplasat în incinta vechii cetăți a Brașovului ce a fost construită în 1566. Expoziția acestuia surprinde aspecte din viața urbană cuprinsă între secolele XVII-XIX și cuprinde: o pivniță pentru depozitat mărfuri, un spațiu pentru schimburi comerciale, un salon specific patriciatului săsesc, o cameră a copilului, un atelier de broderie și de pălării și un atelier de fotografie din secolul al XIX-lea. Mansarda este dedicată expozițiilor temporare.

Muzeul Casa Mureșenilor

Website

Muzeul a fost înființat în anul 1968 după ce a fost înființat de familia Mureșianu; aceștia au oferit statului român spațiul necesar alături de piese de mobilier, pictură și sculptură. Iacob Mureșianu a fost redactor și proprietar al Gazetei Transilvaniei între anii 1850-1877 iar Andrei Mureșanu este autorul versurilor imnului României, ,,Deșteaptă-te române!”. Muzeul este destinat acestor mari nume românești care au contribuit enorm la dezvoltarea culturală a țării noastre; având în vedere că în vremea respectiva familia a corespondat cu marii politicieni ai acelor timpuri, arhiva familiei este impresionantă, chiar una din cele mai bogate arhive românești.

Pe lângă expozițiile permanente și temporare, muzeul oferă vizitatorilor și activități culturale cum ar fi recitaluri și concerte de muzică clasică.

Muzeul Prima Școală Românească

Website

Muzeul se află la doar 700m de Piața Sfatului, este în curtea bisericii Sf. Nicolae și este unul din cele mai importante monumente istorice ale României, așadar trebuie vizitat la șederea în Brașov. Nu este cunoscută data exactă în care a apărut aceasta școală dar se presupune că este cândva între secolele XI-XII.

Vizita în acest loc bogat în tradiție se face cu un ghid și dureaza undeva la 30-40 de minute. Școala are numeroase săli: sala „Anton Pann”, Sala „Diaconul Coresi” (unde se găsește ca principal exponat tiparnița lui Coresi, cel care a scris aici prima carte în limba română, în a doua jumătate a sec. al XVI-lea), Sălile „Cartea și Cărturarii brașoveni” și „Cartea, factor de unitate națională” unde se află prima biblie a rușilor și un manuscris al lui Alexandru Lăpușneanu în foiță de aur și nu în ultimul rând Sala „Cu Vatră” unde se pot găsi obiecte casnice specifice perioadei medievale.

Teatrul Sică Alexandrescu

Website

Teatrul Sică Alexandrescu, numit și ,,Teatrul Poporului” a fost înființat în 1946 și îi poartă numele marelui regizor Sică Alexandrescu, cel ce a fost și prim regizor al Teatrului Național I. L. Caragiale din București. Încă din anul 1978 se desfășoară aici Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană, unde bineînțeles ca au participat mari actori ai vremurilor. Spectacolele se joacă în fiecare săptămână deci șansele ca vizitatorii Brașovului să poată vedea niște adevărate opere de artă ale actorilor sunt foarte mari. Printre spectacolele recente se numără: ,,O noapte furtunoasă”, ,,Moartea accidentală a unui anarhist”, ,,Artă” și multe altele.

Teatrul Arlechino

Website

Acest teatru este cu siguranță unul special, jucându-se spectacole de animație atât cu actori cât și cu păpuși. Povestea acestui teatru a început în 1949 când s-a reprezentat ,,Scufița Roșie” pentru prima data pe scenă iar de atunci se țin peste 200 de spectacole pentru familii și copii pe an. Repertoriul acestui teatru este de-a dreptul impresionant, printre reprezentațiile acestuia numărându-se: Pinocchio, Gulliver, Rapunzel, Aladin și lampa fermecată, Albă ca Zăpada, Cei trei purceluși și multe altele. Așadar, Teatrul Arlechino trebuie vizitat nu numai de copii cât și de adulții care doresc să-și păstreze sufletul tânăr.

Filarmonica Brașov

Website

Pentru experiența completă a Brașovului, Filarmonica nu este un loc pe care turiștii ar trebui să-l rateze. Încă din 1878 această instituție culturalizează și încântă spectatorii prin concertele ce au loc aici, orchestra sa fiind compusă din numeroase instrumente: violoncel, vioară, contrabas, flaut, clarinet, pian, harpă și așa mai departe. Clădirea împreună cu toată atmosfera garantează o experiență de neuitat, eleganța și prestanța cântăreților îmbrăcați în costume impecabile dând impresia întoarcerii în timp în perioada aristocrată.