Împrejurimi | Castelul Peleș / Pelișor

Castelul Peleș / Pelișor

Castelul Peleș

Acest palat din Sinaia a fost construit între anii 1873-1914, perioadă în care au fost alocați aproximativ 16 milioane de lei-aur pentru construirea sa și este și în ziua de astăzi unul dintre cele mai importante monumente din Europa în ceea ce privește perioada în care a fost construit. Peleșul a găzduit multe personalități mari ale vremii printre care se numără chiar și împăratul Austro-Ungariei Franz Joseph în 1896. În primele 6 luni din 2010 s-au înregistrat aproximativ 80.000 de turiști care au venit pe meleagurile transilvănene pentru a vedea prestigioasa clădire. Sunt foarte multe curiozități despre acest castel, cum ar fi faptul că în 2009 a apărut în filmul The Brothers Bloom, în serialul A Christmas Prince și multe altele iar în anul 1941 a fost ilustrat pe spatele bacnotei de la vremea respectivă; totuși, oricâte informații interesante s-ar găsi despre castel, nimic nu se compară cu vizita propriu-zisă a acestuia.

Priveliștea către Peleș este cu siguranță copleșitoare, castelul fiind înconjurat de verdeață, grădini și parcuri iar imaginea de ansamblu este parcă scoasă dintr-un film, cu vâfurile acestuia zgâriind norii. Se întinde pe aproximativ 3200 de metri pătrați și dispune de 170 de camere și 30 de băi iar în zonă s-au ridicat și Castelul Pelișor și Foișorul. Dintre cele mai importante săli care pot fi vizitate se numără Holul de Onoare, Biblioteca Regală care conține cărți rare cu litere gravate în aur și o ușă secretă unde chiar Regele se retrăgea pentru a se refugia în diferite camere ale castelului, Sălile de Arme, Sala de Muzică, Sala de Teatru, Sala de Concerte și multe altele.

Cuvintele nu pot descrie măreția acestui loc de vis care a rămas relevant și va continua să impresioneze turiștii prin minunăția sa. Este cu adevărat o perlă ascunsă în munții Bucegi, un mozaic al diferitor arhitecți care și-au pus amprenta în fiecare colț al Palatului și al grădinii acestuia în stilul clasic european.

Castelul Pelișor

Castelul Pelișor se află la aproximativ 300 de metri de „fratele său mai mare”, Castelul Peleș din județul Prahova.

Castelul a fost construit în stil cabană de Regele Carol I între 1899 și 1902 pentru viitorul Rege Ferdinand I și Regina Maria a României de către arhitectul Karel Liman.