Brașov | Mai multe de vizitat

Mai multe de vizitat

Bastionul Țesătorilor | Muzeul de Istorie Brașov

Muzeul de Istorie a Orașului și Județului Brașov a fost înființat în 1950 și este situat în fosta Casă Municipală din centrul Pieței Sfatului sau, într-o oarecare măsură, în Bastionul Tesatorilor din Brașov (Kronstadt).

Bastionul, apărat și întreținut de breasla țesătorilor de in, a fost construit în două etape, între 1421 – 1436 și 1570 – 1573. În prima etapă, au fost construite primele două niveluri ale celor trei galerii de luptă. Galeriile superioare, construite între 1570 și 1573, erau destinate armelor de calibru mic, care puteau fi folosite prin intermediul unor guri de tragere circulare înguste de-a lungul întregului parcurs al galeriilor. Au fost construite două turnuri de pază pentru gardieni, care supravegheau orașul atât din punct de vedere militar, cât și din punctul de vedere al observării unor posibile incendii.

După restaurare, Bastionul Țesătorilor a fost transformat în muzeu.

Cetățuia de pe Strajă / Cetatea Brașovului

Cetățuia este o fortificație construită în secolul al XV-lea pe dealul Straja pentru a împiedica atacurile inamicilor. Pe parcursul istoriei sale a fost atacată și recondiționată, fiind un punct important de apărare chiar și în Primul Război Mondial.

Inițial exista doar turnul din cetate, urmând în 1630-1631 să fie construită și cetatea exterioară. Turnul central în formă de potcoavă are 3 etaje și a avut mai multe roluri pe parcursul secolelor: a slujit drept depozit, a fost închisoare pentru prizonieri turci în secolul al XVIII-lea și ulterior, pe perioada ciumei, s-a amenajat o secție specială pentru bolnavi.

Se poate ajunge la destinație atât cu mașina cât și pe jos iar intrarea este liberă. Cetățuia are o suprafață de 5000mp și este cu siguranță un monument istoric de mare importanță care merită vizitat.

Biserica Buna Vestire

Pe strada Nicolae Iorga între anii 1934 – 1937 s-a ridicat biserica Bună Vestire, la poalele dealului “Cetățuia”, locul în care pe vremuri se refugiau locuitorii brașovului. Pe partea dreapta a bisericii se află drumul ce duce la “Cetățuie” iar pe partea stânga se află casă parohia care a fost zidită în aceiași perioada. Biserica a fost sfințită în anul 1937 de Mitropolitul Dr. Alexandru Niculescu.

Construcția bisericii este în stil bizantin treflat din cărămidă și piatră de granit și este acoperită cu tablă iar iconostasul este din lemn sculptat, având o lungime de 24 metri și lățimea de 19 metri. Acesta a fost dat de parohia Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului cu ocazia reîntregirii religioase.

Biserica are 2 parohii, Parohia Ortodoxă Română Brașov Buna-Vestire I și Parohia Ortodoxă Română Brașov Buna-Vestire ÎI.

Parohia Buna Vestire I are un cimitir parohial situate pe str. Narciselor, împreună cu alte 3 biserici iar Parohia Buna Vestire ÎI are un cimitir parohial cu alte două parohii.

Inscripția de pe Tâmpa – Simbolul orașului Brașov

Inscripția de pe Tâmpa a fost montată în anul 2004, după modelul de la Hollywood. Aceasta este luminată noaptea și veghează orașul Brașov într-un mod spectaculos. Literele au o înălțime de 6 metri și sunt confecționate din plastic alb, rezistent.

Deasupra inscripției există o terasă de unde turiștii veniți de peste tot pot admira un peisaj spectaculos și autentic, de la aproape 1000 de metri înălțime.

Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei datează din 1556, fiind construită pe fundația fostei porți de lemn atestată în 1522, ,,Poarta Sfântului Duh”. Numele Porții vine de la mănăstirea de călugărițe ce se afla acolo, pe numele de Sfânta Ecaterina.

Construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Poarta a fost construită pentru a face legătura dintre Șchei si Brașov iar arhitectura acesteia este una impresionantă, având bolta pictată în stil renascentist. În fața porții se află un părculeț unde turiștii se pot relaxa.

Turnul poate fi vizitat de toată lumea, totuși poate fi privit doar din exterior întrucât accesul interior nu este permis la scară largă.

Bastionul Graft

A fost construit între anii 1515-1521 și a fost folosit pentru a face legătură între oștenii din cetate și Turnul Alb. Poziția să, mijlocul laturii de N-V a cetății a făcut că bastionul să sporească posibilitățile de apărare a acelei zone. Această este cunoscut și sub numele de Bastionul Poartă datorită formei sale. În secolul al XVI-lea zidul de nord-vest al cetății este dublat de încă un zid exterior.

Tot atunci au fost captate apele care veneau din Șchei într-un canal (pe germană Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat așadar că o punte peste canal. El avea la bază o grosime de circa 4 metri și era structurat pe două etaje și un pod, dotate cu goluri de tragere și guri de păcură păstrate până astăzi. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urcă pantă până în dreptul intrării în Turnul Alb de unde apărătorii coborau o scară pentru a permite intrarea în turn.

Palatul de justiție din Brașov

Localizat pe Bulevardul Eroilor nr.5, această a fost construit de fosta administrație austriacă drept sediu al Tribunalului Regal din Brașov între anii 1900-1902.

Președintele Tribunalului Regal, Georg von Weer a făcut o cerere în anul 1900 orașului Brașov, prin care dorea atribuirea unui teren de 9450 mp pe care să construiască Palatul de Justiție. Aceasta a fost acceptată, orașul cerând o taxa simbolică iar ca și condiție a dorit ca toate construcțiile existente și ridicate ulterior să fie predate cu titlu gratuit publicului brașovean.

Clădirea Palatului de Justiție a funcționat conform destinației inițiale până la instaurarea regimului comunist.

Între anii 1993 și 2020, la etajele 2-3 ale clădirii a funcționat Curtea de Apel Brașov, celelalte etaje fiind ocupate de Prefectura Brașov și Consiliul Județean.

Pe latura de nord-est, pe locul vast care pe vremuri constituia câmpul de apărare în fața zidurilor cetății, s-au construit câteva clădiri administrative: Administrația Financiară (Primăria de astăzi), Palatul Poștelor, precum și Palatul de Justiție (astăzi sediul Prefecturii și al Consiliului Județean Brașov astăzi).

Tururi de oraș cu trenul (de fier)

De la vechea primărie puteți face un tur al orașului cu un trenuleț. Trenul circulă în orice moment al anului, cu orare uneori schimbătoare. Pentru cei care doresc să exploreze Brașovul rapid și „din fotoliu”, acest trenuleț este o bună oportunitate. Dar și copii sau pur și simplu pentru a vă bucura de briză / a avea un pic mai multă umbră, o plimbare cu trenulețul prin Brașov este cu siguranță o mică experiență.

Strada Sforii

Această stradă se datează încă din secolul al XVII-lea, încă de când era un simplu coridor construit pentru a ușura munca pompierilor. Lățimea străzii este cuprinsă între 1,11 și 1,35m, iar lungimea este de 80m. În prezent este cea de-a treia cea mai îngustă stradă din Europa.

Legenda spune că în perioada mediavală aici se ascundeau cuplurile pentru a se săruta în intimitate. În zilele noastre, se spune că îndrăgostiții care se sărută pe această stradă vor rămâne împreună toată viața.

Istorie și povești

Pe lângă monumentele și reperele istorice importante, cum ar fi Biserica Neagră, Biserica Sfântul Nicolae din Myra (în limba română Biserica Sfântul Nicolae), vechea primărie și sinagogile, fortificațiile orașului medieval, Bastionul Țesătorilor, Turnul Alb și Turnul Negru și multe altele … Brașovul este presărat cu multe alte monumente istorice, inclusiv private. Luați-vă timp pentru o plimbare amplă și găsiți în drumul dumneavoastră prin oraș … istorie … și povești.